V aleriana

Havane

KRJ-II

Hertta on M Layouts / raitatossu.net/mayflowervuotias oldenburg tamma.
Syntyi 29/09/2015, korkeutta 171cm ja väriltään ruunikko.
Yleis painotteinen, tasolla Gp, 120cm.
Omistaa Sulo Lakkahalla (VRL-14810), kasvattanut Wolf Sporthorses.

VH16-013-0042

XXXIV. Ratsuhevosten Laatuarvostelu, First Champion
6 / 6 / 6.5 / 9.5 / 7.5 / 6 / 7 / 8.5 / 9.5 = 73,889 %

Lorem ipsum olor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed posuere interdum sem.


Helmikuun laatuarvostelutilaisuus 2019
6,5 + 33 + 16 + 20 + 15 = 90,5p

Lorem ipsum olor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Sed posuere interdum sem. Quisque ligula eros ullamcorper quis, lacinia quis facilisis sed sapien. Mauris varius diam vitae arcu. Sed posuere interdum sem.

Luonteenpiirteet

Havane on kasvattajan sanoin painonsa arvoinen kultaa, upea luonne yhdistettynä näppärään ulkonäköön ja hyvään suorituskykyyn. Tamma on opetettu varsasta asti tavoille ja se käyttäytyykin nöyrästi ihmisen seurassa. Kaikki hoitotoimenpiteet harjauksesta lastaukseen sujuu tämän tamman kanssa muitta mutkitta. Ratsastaessa vaatii pitkän alkuverryttelyn jos haluaa saada kaiken tammasta irti. Monipuoliset ja vaihtelevat tehtävät takaavat että Havane jaksaa keskittyä. Tutun ratsastajan kanssa toimii parhaiten kun tietää mistä naruista vetää saadakseen tamman liikkumaan hyvin. © VRL-14757


i. Olmen Winston
old, rn, 170cm
evm

ii. Warlord

ie. Olmen Fizzi

e. Hertha Avalda
old, vrn, 167cm
evm

ei. Carcos
ee. Happenstenz

Sukuselvitys

i. Olmen Winston Hertan isä oli 170 cm korkea, suuri ruunikko. Joka oli aikanaan hyvin menestyvä kouluratsu. Ori ehti kiertää melkein kaikki lähialueen kisat ja tulikin usein kotiin ruusuke mukanaan. Luonteeltaan herra tunnettiin rohkeana, lennokkaat askeleet omaavana hurmurina. Ori asui elämänsä Saksassa, oldenburg siittolassa. Tällä Hetkellä ori nukkuu ikiunta kauniissa puutarhassa.

ii. Warlord oli 168 cm korkea - tulinen sysimusta ori, joka tunnettiin vaikeasti käsiteltävästä “yhden ihmisen hevonen” luonteesta. Ori sai monia jälkeläisiä, jotka myös menestyivät kukin omassa lajissaan. Warlordin rakenne oli loistava, jonka takia se menestyi näyttelyissä ja kahmi arvonimiä. Nykyään herra laukkaa jo vihreimmillä laitumilla, saatuaan elää pitkän ja hyvän elämän.

ie. Olmen Fizzi oli varsin leppoisa kaveri. 171 senttinen ruunikko tamma, joka ihastutti omistajiaan hieman erikoisemmalla merkillä ja valkoisilla sukilla. Ei mikään maailman luokan huippu ratsu, mutta tuo oli aina lähdössä hyvillä mielin treeneihin. Tamman taidot riittivät valitettavasti vain vaativa luokan tasoille, mutta voittoja tuli sieltäkin. Tamma kuoli ähkyyn 27-vuotiaana, omassa kotitallissaan.

e. Hertha Avalda oli 167 senttinen vaaleanruunikko, tämä syntyi pienelle yksityistallille saksaan. Oli hyvin kiltti, mutta pilke silmäkulmassa elävä tamma. Hertha rakasti maastossa seikkailemista ja olikin siellä aina lauhkea kuin lammas. Tamma tuntui myös pitävän kilpailemisesta ja kilpailikin pitkään yhdessä ratsastajansa Benin kanssa Intermediate I tasolla.

ei. Carcos oli mainio siitosori, joka hurmasi tulisella katseellaan ja päättäväisyydellään joka tallin heppatytöt. 171 cm ja punaruunikko, ori oli oikea naistenmies ja saikin elämänsä aikana kymmeniä jälkeläisiä. Carcos kuoli harmillisesti ja yllättäen vasta 13 vuotiaana pitkälle edenneeseen kasvaimeen.

ee. Happenstanz tuo musta 169 cm korkea junnuratsastajien kiltti kisaratsu, joka opetti monia vasta alkajia kilpailemisen pariin. Tamma kilpaili monien lasten kanssa rauhalliseen tahtiin ja tietysti hauskaa pitäen. Happenstanz kuoli vanhuuteen 28-vuotiaana, jättäen monet kaipaamaan tamman lempeää olemusta ja tyyntä varmuutta.

© VRL-14757 + oikoluku ja täydennökset VRL-14810

Päiväkirja

5/2020 Ratsuhevosten laatuarvostelu, kirjoittanut R.

Sama kävi Caprin kanssa. Rate My Pony- ensiarvostelutilaisuudessa ei anneta kaikkea, vaan näytetään huonoimpia puolia huonon päivän varjostamana. Tällä kertaa Hertta tamma yllätti ja toi Caprin kanssa First Champion- tittelit kotiin. Yleisvaikutelmalta tamma nappasi rauhallisella, jopa hieman unisella olemuksella 6 pistettä. Ei antanut sitä pirteintä ratsuhevosvaikutelmaa, kun edellisenä päivänä oli ollut rankka kouluvalmennus takana. Rakennetuomaroinnin aikana Hertta käyttäytyi maltillisesti eikä antanut orien häiritä. Samanlaista palautetta kuin RMP-ensiarvostelussa: kaulan ja etuosan seutu lihaksikas sekä sopusuhtainen tammaksi. Takaosa hieman lihasköyhä ja jaloissa virheasentoa, hieman etupainoinen. Tarvitaan kengittäjää uudestaan korjaamaan tamman jalkojen linjaukset oikeaan suuntaan. Luonne osui kohtalaiseen, kun tamma on parhaiten tuttujen ihmisten kanssa. Vähän näytti hapantanaamaa kaikille, mutta ei siitä huolimatta tehnyt mitään typerää. Käsiteltävyyskokeesta ei herännyt parhaita pisteitä kuin puolestaan ratsain Hertta onnistui vakuuttamaan tuomariston. Kasvattajan sanat hevosesta eivät menneet ihan suohon, kun ratsastettavuudesta ja työmoraalisti tuli lähes täydet pisteet, vain puolikas jäi saamatta! Hertta antoi kaikkensa ja eteni liidokkaasti eteenpäin. Etenkin käynnistä ja ravista tuli kehuja. Askeleet jäivät kuitenkin epätasaisiksi ja epäsymmetrisiksi takaosan voiman puuttumisen takia. Varmasti akateemisten oppien mukaan saamme Hertan kulkemaan tasaisesti suoraan. Kunto oli huomattavasti kohentunut ja Hertta pysyi loppuun saakka virkeänä.

5/2020 Ostotarkastus, kirjoittanut R.

Havane oli oikea aarre. Täydellinen opetusmestari, entinen kilpahevonen ja kahden varsan emä. En voinut sivuuttaa tarjousta kauniista ruunikosta isoilla valkoisilla merkeillä. Tamman luonne oli täysi kymppi ja käyttäytyi klinikalla asiallisesti. Tammalle annettiin varmuudelta rauhoittavia röntgenkuvauksia varten, mutta ennen vaikuttamista ehtisimme vaihtaa nimet vakuutuskirjoihin ja suorittaa kliinisen tutukimuksen.
Päältäpäin tamma oli hyvässä kunnossa ja lihaksistoltaan huippukunnossa. Kilpailukausi jatkui tutun ratsuttajan kanssa, mutta nyt tamma saisi hetken hengähtää. Karvapeite kiilsi eikä ollut havaittavia allergioita tai iho-ongelmia. Sieraimet ja silmät olivat puhtaat sekä limakalvot oikean väriset. Tälläkin kertaa ei tamma lähtenyt ilman ongelmia pois. Hampaista löytyi tulehduksen alkuja ja suupielet olivat rikki. Epäili väärän kokoisia kuolaimia ja jopa kuolaimettomista olisi tällä hetkellä enemmän hyötyä. Suurin olettamus oli hammastulehduksesta tai hammaspiikkije oli muodostunut epätasaisen tasaisesti. Eläinlääkäri tulisi parin viikon päästä käymään kotitallilla hoitamassa Hertan hampaat kuntoon.
Röntgentutkimus osoittautui iloksi, sillä aktiivisesta kilpaurasta huolimatta tamman jalat olivat terveet. Ei nähtävää kulumaa, kuumotusta tai turvotusta. Liinassa tamma juoksi puhtaasti, mutta hammaskipu vaivasi. Saimme viideksi päiväksi kipulääkettä, jonka pitäisi tehota seuraavaan käyntiin saakka. Akuuttitilanteessa soittoa ja tulisimme klinikalle heti hoitoon. Hieno Hertta, mutta alkoivat nämä murheelliset ostotarkastukset häiritä.

1/2019 Kouluvalmennus, kirjoittanut Jannica

Teillä meni itsenäinen seuraamani kouluverryttely ihan mukavasti, Hertta malttoi keskittyä ihmeen hyvin ja teki töitä halukkaasti ja tavattoman rauhallisesti, ihan kuin olisi tutustumiskerran jälkeen ollut jopa eri hevonen alla. Onneksesi Hertan hyvä päivä jatkui myös alkuverryttelyn jälkeen ja pääsitte tamman kanssa työstämään huolellisen verryttelyn jälkeen laukkaa pääty-ympyrällä lähiopetuksessa, jossa keskityttiin niin ulkoapujen tärkeyteen kuin omiinkin apuihin. Jäit helposti laukassa vain matkustajaksi, etkä antanut tammalle tarpeeksi tukea etenkään ulkopohkeella laukkaympyrällä, jolloin se jäi edestä helposti hieman vajaaksi, eikä kulkenut täysin siinä muodossa missä olisi voinut, koska sen piti keskittyä vapaana heiluvaan ulkojalkaan, myös ulko-ohja tuppasi välillä jäämään vähän löysälle, eikä tamma saanut siitä tarvitsemaansa tukea. Laukkaharjoitukset jatkuivat muutaman lisäyksen jälkeen kokorataleikkaalle, joilla saatiin vähän puhtia lisää, takajalat kunnolla polkemaan alle ja selkään pyöreyttä, sekä laukkaan kunnollinen liitovaihe. Saitte tulla paremmassa pyörivässä laukassa pituushalkaisijalle muutamat väistöt, joiden jälkeen oli helppo tulla parit sulkutaivutukset samaan tapaan, tosin uralle menemisen sijaan toki suoraan eteenpäin.
Puolivälissä sait ottaa pysähdyksen ja jatkaa sitten suoraan laukkaa pari askelta ennen kääntämistä päädyssä. Tämä oli molemmille uutta ja sait ottaa tehtävän pariinkin kertaan, ennen kuin se alkoi molempien ajatuksissa sujumaan paremmin. Tammalle uudenlaiset tehtävät sopivat hyvin ja sillä riitti keskittymistä näissä kivasti, jolloin se jaksoi myös työskennellä laukassa niin pitkään, että alkoi olla jo ihan hengästynyt ja saitte kävellä muutaman kierroksen, kun kertasimme sillä aikaa passagen ja piaffen eroja. Niiden tultua selvyyteen otettiin käytännössä ravissa molempia, niin että kokorateleikkaalle saitte tehdä ensin ravilisäykset ristiin ja sitten passagessa seuraavalla kerralla. Piaffe tehtiin tällä kerralla keskemmälle, johon samaan kohtaan sait seuraavalla kierroksella ottaa hieman ennen laukan ja tulla laukassa piruetit molemmilta puolilta pitkääsivua keskelle. Ne sujuivat aivan mahtavasti, tamma oli hyvin tasapainossa ja ruutia riitti loppuun asti molemmissa tehtävissä. Saitte ottaa loppuverryttelyä venytellen vuorotellen toisella pitkällä kaulaa löysemmällä ohjalla ja sitten keräten ohjat ja hevosen tuntumalle joka toisella sivulla. Se tuntui sopivan Hertalle hienosti loppuverkaksi ja tamma nautti erilaisesta tunnista täysin siemauksin.

1/2019 Kirjoittanut Venla

Hoidan Hertan kuntoon ja varustan sen. Talutan tamman maneesiin, jossa valmentaja jo odottaa. Tervehdin valkkua ystävällisesti ja nousen selkään. Asetan jalkani jalustimiin ja ohjaan Hertan uralle. Kerron valmentajalle Hertan taipumuksesta olla parempi ratsastettava pitkien alkukäyntien jälkeen. Valmentaja ymmärtää ja antaa meidän kävellä 25 minuuttia. Sitten valmentaja, nimeltään Alice, pyytää ottamaan ohjat tuntumalle. Kerään ohjat ripeästä. Alice kertoo että tänään hiotaan ravilisäyksiä. Nyökkään innoissani. Alussa teen vain käynnissä voltteja, pyytäen tammaa kuulolle. Säätelen myös käynnin tempoa Alicen ohjeiden mukaan, lisättyä ja koottua käyntiä maltillisesti. Alice kehuu Hertan kokoamiskykyä. Myös lisättykäynti onnistuu hyvin. Vaihdan vielä suunnan, ennenkuin Alice pyytää ravia ja lävistäjiä. Siirrän Hertan raviin ja teen molemmilta pitkiltä sivuila lävistäjiä. Niillä jatkan temmonmuutoksia, painottuen kuitenkin lisättyyn raviin. Alice sanoo että voimme alkaa tehdä molemmilla lävistäjillä lisättyä ravia. Teen muutamia puolipidätteitä ennen lävistäjää. Kun olemme kääntyneet lävistäjälle, istun syvemmälle satulaan, ja pyydän lisätympää ravia. Alicen mukaan Hertan askeleet ovat lennokkaat, tarmokkaat ja sulavat. Lisätturavi tuntuu kuin liitäisi. Alice korjailee myös minun istuntaa. Laukkaamme myös muutamia lävistäjiä lisäten ja kooten. Kehun Herttaa, ja annan pitkän ohjan kun Alice antaa.

Kilpailukalenteri

KRJ: 33 sij.

19.02.2016 - Gestüt Elkenburgh - Grand Prix - 1/30
17.02.2016 - Gestüt Elkenburgh - Grand Prix - 2/30
12.02.2016 - Gestüt Elkenburgh - Grand Prix - 3/30
20.02.2016 - Teufel Warmbloods - Grand Prix - 4/30
19.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 2/30
29.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
27.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 5/30
21.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
18.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 1/30
17.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
11.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
04.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
03.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
02.03.2015 - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
17.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 2/30
14.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 4/30
01.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 1/30
30.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 2/30
30.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
26.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
23.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
20.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 3/30
19.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 5/30
19.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
19.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 5/30
18.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 5/30
15.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 5/30
13.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 4/30
12.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
08.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 1/30
07.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
06.03.2016 - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 3/30
01.03.2016 - Hukkapuro - Grand Prix - 1/30

Villi kouluratsastus: 2 sij.

04.07.2020 - Storywoods - Cup Vaativa B - 12/12 (58,80%)
18.07.2020 - Storywoods - Cup Vaativa B - 8/15 (63,69%)
18.07.2020 - Storywoods - Vaativa A - 6/6 (66,30%)
01.08.2020 - Storywoods - Cup Vaativa B - 8/13 (63,04%)
01.08.2020 - Storywoods - Vaativa A - 3/6 (67,11%)
15.08.2020 - Storywoods - Cup Vaativa B - 9/10 (58,26%)
15.08.2020 - Storywoods - Vaativa A - 1/7 (81,92%)
29.08.2020 - Storywoods - CUP Vaativa B - 2/7
12.09.2020 - Storywoods - CUP Vaativa B ︱ 10/18 (67,17%)